giKeikogi/Dogi/Gi – Edzőruha
Minthogy az aikido japán eredetű harcművészet, ezért az aikido gyakorlása során az aikidoka keikogit visel, illetve bizonyos szint felett hakamát.

 

A keikogi vagy dogi (a Hombu Dojóban ez utóbbit használják) lehet bármilyen fehér színű judo, kendo vagy karate ruha, de legjobb kimondottan aikido keikogit használni, mert általában ezek pamutból készülnek, fehérek, és vastagabb, úgynevezett rizsszövésű anyagból készülnek, így ellenállóbbak, és az izzadságot is jobban magukba szívják. A keikogi felső ujja hosszú, nem illik felhajtani sem. Ugyan más harcművészetekben rövidre vágják, mert a hosszú ruha megragadható, de az aikidoban előny lehet, ha nem látják, hogy áll a könyök. A hölgyek a keikogi alatt pólót vagy sportmelltartót hordanak, és célszerű egy felvarrt szalaggal a kabát szétnyílását megakadályozni. A keikogi viselése során mindig a bal kabáthajtóka kerül a jobb fölé. A keikogi nadrágja térdmagasságban kissé vastagabb, megerősített, hogy a térdelő helyzetű (suwari) technikák során nehezebben kopjon, és kímélje a térdet. A magyar klubokban a kezdőknek általában megengedik, hogy egyszínű melegítőalsóban és fehér pólóban edzenek, Japánban viszont már az első edzésre is dogiben kell érkezni. A keikogi ne legyen se túl rövid, se túl hosszú, mert mindkettő gátolhatja az aikdoka mozgását.

Obi – Öv
A keikogit övvel (obi) kötik meg, ami kezdők esetében fehér, dan fokozattól fekete. Egyes helyeken elterjedt az egyszínű színes öv használata az elért fokozatoktól függően, hogy könnyen felismerhető legyen az aikidoka által elért szint. A Kobayashi Dojók nemzetközi hálózatában – így a Magyarországi Kobayashi Dojók Egyesületéhez tartozó összes dojóban is – három fajta övet használnak:
fehér: kezdőtől a 3. kyu fokozatig
barna: 2. és 1. kyu fokozat
fekete (+ hakama): 1. dan fokozattól.
Magyarországon a keskenyebb, vastagabb, de masszív judo öv terjedt el, de van, aki szélesebb, de vékonyabb övet használ, mint pl. az iaido öv. Ez utóbbi előnye, hogy nem feszes, így nem annyira szorítja el az alsó has tájékát, ami könnyebb alhasi légzést tesz lehetővé.
ovkotes

Hakama
A hakama ma sok japán harcművészetben a formaruha része, tradicionálisan a szamurájok viselték, hét hajtása a hét szamuráj erényt jelenti, ezért viselése arra kell ösztönözzön bennünket, hogy tükrözzük az igazi budo természetét.

Az Aikido a japán budo szellemiségéből fakad és gyakorlás során arra kell törekednünk, hogy a hét hagyományos erényt tökéletesítsük.
A legtöbb mai harcművészeti iskolában a hakamát csak a feketeövesek viselhetik. Ennek ellenére a nőknek sok helyen megengedik a hakama viseletét kezdő koruktól fogva. Ez azért van így, mert a gi eredetileg csak alsóruha volt, és a nők iránti tisztelet és udvariasság megköveteli, hogy viselhessék a teljes ruházatot, és ne kelljen „alsóneműben” mutatkozniuk nyilvánosan.

A hakamának hagyományosan 7 hajtása van (5 elöl, 2 hátul) és mindegyiknek szimbolikus jelentése van:

  • Jin – jóság
  • Gi – becsület és igazságosság
  • Rei – udvariasság és etikett
  • Chi – bölcsesség és értelem
  • Shin – őszinteség
  • Chu – hűség
  • Koh – kegyelet

A hakama viselése a világ különböző tájain teljesen eltérő lehet: van, ahol csak a dan fokozatú aikidokák viselhetik; van, ahol 2. kyu fokozattól hordhatják vagy a fehér öv fölött, vagy barna övvel; másutt a nők a kezdetektől viselhetik, de a férfiak csak bizonyos szint elérése után; megint máshol mindenki viseli kezdő szinttől. O-Sensei például megkövetelte mindenkitől a hakama viselését. Úgy tartotta, hogy a keikogi csak alsóruházat, így hakama nélkül nem lehet budot gyakorolni, udvariatlan dolog. Van, ahol engedik, hogy a danosok hakama nélkül edzenek, és van, ahol erre az edzés vezetőjétől engedélyt kell kérni.
A Kobayashi Dojók nemzetközi hálózatában – így a Magyarországi Kobayashi Dojók Egyesületéhez tartozó összes dojóban is – az a bevett gyakorlat, hogy az 1. dan fokozat elérésével hordhat az aikidoka fekete övet és hakamát.
Magyarországon általában fekete vagy sötétkék színű hakamát használnak (esetleg barnát), de tulajdonképpen színre és mintára nincs megkötés: O-Sensei fehér színű hakamát használt sok alkalommal, Kisshomaru sensei szürkében edzett, de vannak, akik indigó, bíbor, illetve rózsaszín hakamát hordanak.

Az európaiak hosszabb hakamát hordanak, a japánok inkább akkorát, ami éppen eléri a bokacsontjukat. Utóbbi praktikusabb viselet, egyrészt, mert nem esnek benne hasra, másrészt a hagyományból adódik: a rövidebb hakama szára sáros időben nem lett piszkos. Viselésekor arra vigyázni kell, hogy ne lógjon ki alóla a nadrág.

A ruházatot, legyen az keikogi vagy hakama, mindig tisztán, rendezetten kell tartani. Célszerű a rendszeres mosások alkalmával időnként kihipózni, vagy kifőzni magas hőfokon, hogy a felvett izzadságot teljesen kifertőtlenítsük, bár előbbivel roncsolódhat a szövet, utóbbival szűkülhet a ruha. Esetleg nyáron érdemes kitenni a napra, mert az is frissíti a ruhát. A hakamát is rendszeresen illik mosni, és vasalni, bár ez utóbbi meglehetősen nehéz feladat a sok hajtás miatt, de aki viseli, annak ezzel is illik megbirkóznia.
hakama

A cikk forrása Faragó András írása:
http://www.hbse-web.hu/2010/03/a-hakama-es-keikogi-viselese.html